Szkolenie zamkni─Öte - Etykieta z elementami protoko┼éu dyplomatycznego w dzia┼éalno┼Ťci hoteluCelem specjalistycznego szkolenia dotycz─ůcego etykiety z elementami protoko┼éu dyplomatycznego jest:

  • zapoznanie uczestników z ró┼╝norodnymi aspektami etykiety i ceremonia┼éu, które s─ů wykorzystywane w relacjach mi─Ödzypa┼ästwowych oraz podczas goszczenia w hotelu delegacji mi─Ödzypa┼ästwowych
  • zapoznanie uczesnitków ze szczegó┼éow─ů precedencj─ů, sposoby witania i tytu┼éowania go┼Ťci (w tym tytu┼éy kurtuazyjne), uroczyste rozsadzanie go┼Ťci, u┼éo┼╝enie zastawy, sposoby obs┼éugi kelnerskiej (serwisy restauracyjne u┼╝ywane o w oficjalnych obiadach)
  • zadbanie o komfort i dyskrecj─Ö go┼Ťci hotelu, wspó┼épraca ze s┼éu┼╝bami zabezpieczaj─ůcymi (ich oczekiwania i wspó┼épraca z nimi)

 

Uczestnicy na szkoleniu:

  • zostan─ů wprowadzeni w zasady protoko┼éu dyplomatycznego u┼╝yteczne w pracy hotelu
  • prze─çwicz─ů sposoby witania si─Ö tytu┼éowania go┼Ťci i przestawianie si─Ö przyjmowanie go┼Ťci zagranicznych i kontakty z przedstawicielami zagranicznymi
  • poznaj─ů sposoby tytu┼éowania (tytu┼éy s┼éu┼╝bowe, naukowe i kurtuazyjne i administracyjne)
  • uzmys┼éowi─ů sobie jak wa┼╝na jest etykieta, w tym zasady dobrego i umiej─Ötnego zachowania w ┼╝yciu codziennym i zawodowym
  • zapoznaj─ů si─Ö z precedencj─ů czyli zasadami ustalania pierwsze┼ästwa w Polsce oraz wybranych krajach z uwzgl─Ödnieniem precedencji rz─ůdowej i samorz─ůdowej
  • poznaj─ů zasady etykiety wizytówek i mi─Ödzynarodowych kodów czytania zaprosze┼ä
  • prze─çwicz─ů w symulacji organizacj─Ö przyj─Ö─ç na terenie hotelu (typy przyj─Ö─ç, rozsadzanie przy stole, dobór, sposób jedzenia, itp.)
  • zaznajom─ů si─Ö z ewentualnymi pytaniami klientów z obszaru wiedzy baristy i someliera b─Öd─ů wiedzieli o co zadba─ç przy przyjmowaniu delegacji w hotelu w wymiarach mi─Ödzykulturowych
     

Czas trwania szkolenia stacjonarnego:

Szczegó┼éowy harmonogram do ustalenia: 1 dzie┼ä (1 x 8 godzin) lub 2 dni (2 x 8 godzin).

Dostosujemy czas trwania szkolenia do Państwa oczekiwań.

 

Czas trwania szkolenia on-line:

Sugerowany minimalny czas szkolenia zamkni─Ötego grupowego to ┼é─ůcznie 5-6 godzin w zale┼╝no┼Ťci od tematu szkolenia (z mo┼╝liwo┼Ťci─ů podzia┼éu na sesje). Finalna d┼éugo┼Ť─ç, ilo┼Ť─ç i cz─Östotliwo┼Ť─ç sesji zostan─ů dopasowane do Pa┼ästwa oczekiwa┼ä i mo┼╝liwo┼Ťci.

Terminy sesji uzgadniane s─ů indywidualnie i dopasowane do Pa┼ästwa potrzeb, mo┼╝liwo┼Ťci i oczekiwa┼ä.


Przyk┼éadowy harmonogram: 7 sesji trwaj─ůcych od 1 do 3 godzin, daj─ůcych ┼é─ůcznie 14 godzin szkolenia.

Szkolenie to mo┼╝e by─ç równie┼╝ realizowane w formie indywidualnej - konsultacje 1 na 1, w formie np. 3-godzinnej sesji.
Zapytaj o szczegó┼éy opiekuna szkolenia.


Dodatkowe informacje o szkoleniach zamkni─Ötych AVENHANSEN

Co robimy, aby szkolenie spełniło Państwa oczekiwania:

  1. Wsłuchujemy się w Państwa potrzeby
  2. Doradzamy najlepsze rozwi─ůzania
  3. Wspólnie z Pa┼ästwem opracowujemy najlepsz─ů taktyk─Ö przeprowadzenia szkolenia
  4. Dobieramy najlepszego Trenera (spo┼Ťród oko┼éo 80 ┼Ťwietnych fachowców w swoich dziedzinach / praktyków) do realizacji wyznaczonych celów
  5. Opracowujemy zakres merytoryczny i ─çwiczenia do przeprowadzenia bardzo dobrego szkolenia
  6. Przygotowujemy ┼Ťwietne materia┼éy szkoleniowe
  7. Na Państwa życzenie pomagamy w znalezieniu i wynajęciu sali szkoleniowej, hotelu, kateringu, przejazdu, atrakcji okołoszkoleniowych, ...
  8. Realizujemy bardzo dobre szkolenie
  9. S┼éu┼╝ymy pomoc─ů we wdra┼╝aniu poznanej wiedzy i umiej─Ötno┼Ťci w ┼╝ycie
  10. Na Pa┼ästwa ┼╝yczenie przeprowadzamy badania efektywno┼Ťci szkolenia i opracowujemy system dalszych szkole┼ä w celu osi─ůgni─Öcia maksymalizacji efektów
  11. Jeste┼Ťmy do Pa┼ästwa dyspozycji

Newsletter

Je┼╝eli zainteresowa┼éo Ci─Ö to szkolenie i chcia┼éby┼Ť otrzymywa─ç powiadomienia o zbli┼╝aj─ůcych si─Ö terminach tego lub podobnego szkolenia, zapisz si─Ö do naszego biuletynu, a otrzymasz od nas szczegó┼éowe informacje.

Do┼é─ůcz do nas! B─ůd┼║ na bie┼╝─ůco! Znajd┼║ promocje! Odbieraj bezp┼éatne materia┼éy! Ôľ║

Zapisz si─Ö! Ôľ║

 


Szkolenia on-line

Szkolenia "na żywo" z naszymi Trenerami. Interaktywne i w pełnej, dwustronnej komunikacji.

Zapytaj opiekuna szkolenia o mo┼╝liwo┼Ťci realizacji szkolenia w trybie on-line.

W zale┼╝no┼Ťci od specyfiki szkolenia oraz zakresu merytorycznego, w niektórych obszarach rekomendujemy realizacj─Ö szkolenia wy┼é─ůcznie w formie stacjonarnej.

Przy realizacji ka┼╝dego projektu mamy na uwadze efektywno┼Ť─ç prowadzonych przez nas warsztatów oraz Pa┼ästwa satysfakcj─Ö.

Zobacz nasz─ů ofert─Ö szkole┼ä on-line, które s─ů alternatyw─ů dla tradycyjnych szkole┼ä stacjonarnych Ôľ║

MODU┼ü 1: Protokó┼é dyplomatyczny wprowadzenie, budowanie wizerunku

  • Normy reguluj─ůce nasze post─Öpowanie, ich miejsce w etykiecie
  • Wykorzystanie elementów protoko┼éu dyplomatycznego w pracach hotelu
  • Zachowanie czy wygl─ůd - co bardziej wa┼╝ne w sytuacjach s┼éu┼╝bowych?
  • Etykieta prowadzenia rozmowy. Przyk┼éady zachowa┼ä nietaktownych podczas rozmowy

MODU┼ü 2: Powitanie, tytu┼éowanie, wymiana wizytówek

  • Powitania i po┼╝egnania w hotelu – w┼éa┼Ťciwy u┼Ťcisk d┼éoni i jego kolejno┼Ť─ç, analiza b┼é─Ödów
  • Przedstawianie osób wg starsze┼ästwa, p┼éci czy stanowiska?
  • Zasady zwracania si─Ö do osób na terenie hotelu, tytu┼éy honorowe, naukowe i s┼éu┼╝bowe
  • Praktyka w pos┼éugiwaniu si─Ö wizytówkami w sytuacjach s┼éu┼╝bowych

MODUŁ 3: Precedencja, zasady pierwszeństwa, formy zaproszeń

  • Procedencja w Polsce i krajach Unii Europejskiej i wybranych krajach Unii Europejskiej
  • Precedencja w ró┼╝nych sytuacjach podczas funkcjonowania hotelu (duchowie┼ästwo, nauka, znamienici go┼Ťcie, administracja rz─ůdowa i samorz─ůdowa, ambasadorowie)
  • Pierwsze┼ästwo w drzwiach, w windzie, w samochodzie, na schodach
  • Kody skrótów R.S.V.P., P.M. oraz inne mi─Ödzynarodowe oznaczenia z zaprosze┼ä

MODU┼ü 4 Etykieta komunikacji mi─Ödzykulturowej 

  • Komunikacja niewerbalna i werbalna i jej znaczenie w codziennym savoir-vivre
  • Wyznaczniki komunikacji i ich znaczenie dla ró┼╝nych kultur (np. gesty, proksemika)
  • Przywitania i po┼╝egnania w ró┼╝nych kulturach (np. podawanie r─Öki na przywitanie, uk┼éony, kontakt wzrokowy, etykieta relacji kobieta – m─Ö┼╝czyzna
  • Wymiary mi─Ödzykulturowe w┼Ťród go┼Ťci hotelu w uj─Öciu etykiety i savoir-vivre

MODUŁ 5: Etykieta stołu, zasady organizacji przyjęć, przyjmowanie delegacji

  • Organizacja pocz─Östunków (dobór miejsca, rodzaj serwisu, menu, diety, inne)
  • Przygotowanie sto┼éów do rozsadzania go┼Ťci (odleg┼éo┼Ť─ç krzese┼é, zastawa, „kozio┼éki”)
  • Wiedza z zakresu baristy i someliera – czyli z jakimi pytaniami mog─ů si─Ö spotka─ç ze strony klientów czy organizatorów pocz─Östunków w hotelu
  • Elementy i czynniki mi─Ödzykulturowe brane pod uwag─Ö przy organizacji wizyty
  • Rozmowy formalne i nieformalne – prawa hotelu, dbanie o dyskrecj─Ö, organizacja sali
     

Szkolenie b─Ödzie prowadzone przy wykorzystaniu koncepcji nauczania Davida A. Kolba opartej o do┼Ťwiadczenie, refleksj─Ö, podstawy teoretyczne oraz (to co najistotniejsze) planowanie zastosowania w praktyce zawodowej. 

Koncepcja Kolba pozwala zaanga┼╝owa─ç w istotny sposób wszystkich uczestników szkolenia w niezale┼╝nie od ich preferencji nauczania. Szkolenie b─Ödzie dynamiczne, prowadzone metodami aktywuj─ůcymi samych uczestników w proces szkoleniowy. Jedynie 20 procent b─Ödzie przeznaczone na omówienie teorii.

Podczas szkolenia zostan─ů u┼╝yte takie metody szkoleniowe jak: prezentacja trenerska, ─çwiczenia w zespo┼éach zadaniowych, prezentacje grup zadaniowych, dyskusja moderowana, ─çwiczenia komunikacyjne pokazuj─ůce ró┼╝ne aspekty komunikacji w zespole, kwestionariusze oparte o teorie zachowa┼ä Carla G. Junga.

W praktyce prze─çwiczone zostan─ů takie narz─Ödzia mened┼╝erskie jak metody kreatywnego rozwi─ůzywania problemów, burza mózgów wg Osborna, metoda 356 w pracy zespo┼éowej, drzewo decyzyjne i diagram Ishikawy do pracy z problemami i wyzwaniami. Przeprowadzone zostan─ů trzy gry zespo┼éowe (ka┼╝dego dnia jedna gra), podczas których b─Öd─ů widoczne mechanizmy funkcjonowania zespo┼éu, komunikacji i podejmowania decyzji.